tisdag 26 april 2016

Insidan ut

Det är många tankar från gårdagens föreläsning kring detta med mamma mage. Det är så mkt som man egentligen inte vet. Som är skit viktigt att man egentligen får information om.

Vad händer egentligen i kroppen framförallt magen när man blir gravid. Ja den blir stor tänker de flesta och töjs ut. Många tänker nog också att efter förlossningen är magen borta och det är bara att köra. Men fet är så fel fel fel, utan man måste göra det på rätt sätt. Dvs. Från insidan ut, som var ledord genom hela föreläsningen.
På bilden nedan ser ni hur en kvinnokropp ser ut innan förlossningen, under förlossningen och efter förlossningen. Ni ser hur magmusklerna har ändrat på sig och töjts ut. Man ser även att det har bildats en magmuskeldelning en såkallad diastas. De höga halterna av gravidhormoner i kroppen, relaxin och progestron ökar risken för att bindnadvävsbandet förtunnad. Gravidhormonerna mjukar även upp stödjevävnad som finns i bindväven, vilket leder till en försämrad förmåga att stå emot de stora isärdragande krafterna som uppkommer. Relaxinhalterna kan fortsätta att vara höga flera veckor efter förlossningen. En del har snabbare återhämtning av detta efter en förlossning, en del måste kämpa för detta i flera år. Detta beror på ålder på kvinnan hur många barn man fått tidigare, träning under graviditet, om man har haft smärta under graviditeten.

Många tror att man kan få bort det överflödiga gravid puttmagen genom att göra mycket situps, stå i plankan. Det du gör då är att träna de ytliga magmusklerna. Det är fel, du måste börja med att stärka de djupa magmusklerna innan. Tränar du bara de ytliga magmusklerna kan du istället få ökat magputt och du belastar och tränar muskler fel. Då du inte är tillräckligt stark i kroppen och kompenserar med andra muskelgrupper. Dvs du börjar aktivera musklerna fel.

Så den första tiden så måste man jobba med att få tillbaka magstödet. Dvs de djupa musklerna för att kunna fungera som vanligt i vardagen, att kunna orka lyfta och ta hand om ditt nyfödda barn. 
När man börjar att träna så ska man även tänka på att magstödsträningen och bäckenbottenträningen hänger ihop.

Så nu blir det att träna de djupa magmusklerna en tid innan vi är starka nog att gå på de ytliga magmusklerna. Dvs från insidan och ut, och jag kan redan börja idag att stärka mina inre magmuskler. 
Jag har kunnat gjort detta under hela min graviditet om jag bara hade vetat. Det är lätta övningar som jag ska försöka förklara för er i ett annat inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar