lördag 23 april 2016

Väntar och längtar

Ingen BF inatt heller, känner ingenting, så lär väl gå över denna gång också tyvärr.
Jag längtar till att få tillbaka min kropp till det normala igen. Att inte ha ont och kunna gå ut och gå utan att man ser ut som en vankande anka, eller att man blir soffliggande på kvällen.

För ca ett år sedan flyttade vi utanför centrum i Karlstad och numera bor vi bredvid skogen med ett motionsspår. Det är så himla fint där på våren med alla vitsippor. Vill ut och promenera och känna doft, höra fågelkvitter i ett härligt solsken.
Här kommer lite fakta om vad som händer med kvinnokroppen under en graviditet. Faktan är ifrån bokenträning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg.

- Kroppens behov av syre ökar under graviditeten, vilket gör att blodvolymen i kroppen ökar med 30-50 %, hjärtats frekvens ökar också mes 10-15 slag per minut.

- Bäckenbotten töjs ut under en graviditet, pga det höga trycket från barnets tyngd. Bäckenbottens uppgift är att stödja de inre organen i bäckenet och buken. Under graviditeten producerar kvinnokroppen mer relaxin. Relaxinets funktion är att mjuka upp leder och bindväv och gör det möjligt för barnet att komma ut. Detta leder också till att en del kvinnor får foglossning dvs smärtor kring blygdbenen och fogar som förvärras vid rörelse.

- Ryggradens neutrala position påverkas också under graviditeten beroende på om bäckenet lutar sig framåt eller bakåt.

- Under en graviditet från man även något som kallas magmuskeldelning. Det som orsakar separationen tros vara hormonell påverkan och mekanisk stress då magmusklerna sträcks ut år alla olika håll. Man får alltså uttöjda magmuskler och ökad svank. Att tajta till sina magmuskler är det man ofta får kämpa längst med efter en graviditet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar